Στις 22 Σεπτεμβρίου "στεγνώνουν" τα ταμεία ενώ η 6η δόση είναι στον αέρα

10 09 2011

Πάλι στην πρέσα η Ελλάδα για την οποία το κλίμα στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο αρνητικό. Την δυσαρέσκεια και τις σκέψεις εξόδου – που πλέον διατυπώνονται ωμά ως απειλές και ως προτάσεις – πυροδότησε η διακοπή της επίσκεψης της τρόικας, καθώς οι ελεγκτές βρήκαν τόση καθυστέρηση σε τόσους πολλούς τομείς που έφυγαν για να ξαναγυρίσουν όταν θα είμαστε πιο έτοιμοι.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά πληθαίνουν οι φωνές και τα σενάρια για την 6η δόση και τη συνολική χρηματοδότηση της χώρας μας μέσω των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ. Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η δόση των 8 δισ. ευρώ δεν είναι δεδομένη.

Ειδικά η Γερμανία δεν μπορεί να χωνέψει την ελληνική κωλλυσιεργεία και πνέει τα μένεα. Ενδεικτική η παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίας προκλήθηκε λόγω της διαφωνίας του με την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, που “τρέχει” ο Τρισέ.

Χθεσινά δημοσιεύματα που είδαν το φως πυροδότησαν ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και έριξαν το ευρώ σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου και δεκαετίας έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα το Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία έχει ΕΤΟΙΜΟ σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών της σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι απώλειες για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα είναι κατά 50% και η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει κρατικό ταμείο διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να παρέμβει.

Παράλληλα, την εμφάνισή του έκανε και ένα mail που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του Σαββατοκύριακου, πράγμα που προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια και έκανε το κλίμα σκοτεινότερο.

Για την Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα και ο χρόνος.
 Τα κρατικά ταμεία σύμφωνα με την Ημερησία έχουν αποθέματα ως τις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη τα κονδύλια θα υποχωρήσουν στο όριο ασφαλείας που είναι το ένα δισ. ευρώ.

Δημοσιεύματα λένε ότι οι ελεγκτές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να πιάσει τους στόχους του 2011, με αποτέλεσμα να ζητούννα εγγραφούν νέα μέτρα στον πρϋπολογισμό του 2012.

Την ίδια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει τρέχουν με προχειρότητα την τελευταία στιγμή. Μόλις χθες προκλήθηκε απίστευτο χάος στα δρομολόγια των τρένων καθώςμετατάχθηκαν υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού -εικόνα που δεν δίνει καλό σήμα για εργασιακή εφεδρεία και αποκρατικοποιήσεις.

Σε αυτό το κλίμα και με έντονη και την εσωτερική δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει την παραδοσιακή ομιλία του στη ΔΕΘ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπερασπιστεί το πρόγραμμα και την προσήλωση σε αυτό για να βγει η χώρα από την κρίση.


newsit


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: