Το μέλλον των μπαταριών λιθίου

13 09 2011

Η εξέλιξή τους θα οδηγήσει σε μικρότερους φορητούς υπολογιστές

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες μπαταρίες λιθίου φαίνεται πως ετοιμάζονται να «περάσουν» στην επόμενη φάση τους. Τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν σημαντικές ανακαλύψεις που μπορούν να φέρουν επανάσταση στις μπαταρίες λιθίου καθώς θα γίνουν πιο αποδοτικές, με μικρότερο μέγεθος και κόστος. 

Μια νέα ουσία από πολυμερές, σε μορφή τζελ, έρχεται να αντικαταστήσει τον ευμετάβλητο και επικίνδυνο υγρό ηλεκτρολύτη που χρησιμοποιείται σήμερα στις περισσότερες μπαταρίες αυτού του είδους, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων μπαταριών που θα έχουν μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη ισχύ, μικρότερο κόστος και θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον χρήστη καθώς μειώνεται ο κίνδυνος υπερθέρμανσης τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, που κατασκεύασαν την μπαταρία αυτή, ελπίζουν ότι όταν η ανακάλυψη τους βρει εφαρμογές σε εμπορικά προϊόντα, θα οδηγήσει σε μικρότερους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε πιο αποδοτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μια ακόμη εξέλιξη για το μέλλον των συσσωρευτών, αποτελεί η εργασία ερευνητών του Εθνικού Εργαστηρίου, «Όουκ Ριτζ» των ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως από το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο υλικό που αυξάνει την επιφάνεια των μπαταριών, διευκολύνει την φόρτιση, βελτιώνει την ισχύ και την ασφάλειά τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, σε σχέση με τις τωρινές μπαταρίες λιθίου, επιτυγχάνονται εντυπωσιακές βελτιώσεις στον χρόνο φόρτισης και την χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η φόρτιση του 50% της μπαταρίας σε μόλις έξι λεπτά, όταν στον ίδιο χρόνο θα είχε φορτιστεί μόλις το 10% μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου ιόντων, που βασίζεται στον γραφίτη. Οι μπαταρίες αυτές, θεωρούνται κατάλληλες για υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι το νέο υλικό μπορεί όντως να αξιοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα.

Τέλος, μια τρίτη εξέλιξη σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου, αφορά την ανακάλυψη ενός νέου υλικού από καφέ θαλάσσια φύκια, που μπορεί να αξιοποιηθεί στα ηλεκτρόδια των μπαταριών, αυξάνοντας την ενεργειακή χωρητικότητά και ισχύ τους και, παράλληλα, εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση τοξικών ουσιών κατά την παραγωγή των σημερινών μπαταριών με βάση τον γραφίτη.

Η ανακάλυψη που έγινε από ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Georgia Tech και Κλέμσον, μπορεί να οδηγήσει σε φθηνότερες, ισχυρότερες, πιο φιλικές στο περιβάλλον και μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες λιθίου.
newsbeast.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: