Τι κρύβει το σενάριο συζητήσεων Deutsche Bank – Εθνικής Τραπέζης

14 09 2011

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι η διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης έχει διερευνητικές επαφές με την Deutsche Bank, για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ελληνικής τράπεζας στον διεθνή όμιλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως ήταν προβλεπτό στη συνέχεια, αλλά μετά την παρέλευση κάποιων 24ωρων , υπήρξε διάψευση από την Εθνική. Οι συζητήσεις και να υπάρχουν , βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και με δεδομένο ότι η Εθνική είναι εισηγμένη , είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τη θέση της , όπως και έκανε με τη σχετική ανακοίνωση.
Το ενδεχόμενο συζητήσεων και επαφών μεταξύ της Εθνικής και της D.B, έρχεται σε μια περίοδο που οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε αγωνία. Ειδικά ο κ. Ταμβακάκης της Εθνικής , ο οποίος γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ότι θα πρέπει να κάνει μια θεαματική κίνηση σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων, προκειμένου να ενισχύσει την θέση του ομίλου , σε αντιστοιχία με τη συγχώνευση, σε διαδικασία υλοποίησης , Alpha-Eurobank-Κατάρ, αλλά και να προλάβει αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία.
Οι νέες παράμετροι
Τρεις είναι οι σημαντικές παράμετροι που δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στους τραπεζίτες, που μονίμως στη βάση των υπολογισμών τους έχουν το ιδιωτικό συμφέρον σε βάρος του δημοσίου, ενώ οι «μαύρες τρύπες» στη διαχείριση και τη στρατηγική των προηγούμενων δεκαετιών, πολύ δύσκολα διορθώνονται στις σημερινές συνθήκες ύφεσης και σεναρίων χρεοκοπίας.
Η πρώτη παράμετρος είναι ότι το PSI, από το roll over των ελληνικών ομολόγων δεν θα κινηθεί σύμφωνα με τους στόχους. Ουσιαστικά θα υπολείπεται ένα κεφάλαιο της τάξης των 10δις ευρώ, που στην παρούσα συγκυρία είναι αδύνατον να καλυφθεί παρά μόνον , εάν τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης υπερψηφίσουν την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης και το Γερμανικό , το δικαίωμα του EFSF, να επαναγοράσει ομόλογα κατά τη βούληση . Σε άλλη περίπτωση η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε επαναγορά, αλλά και αυτή η προοπτική με δεδομένο τον όγκο και τη βούληση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δείχνει δύσκολο.
Η δεύτερη παράμετρος είναι τα διάφορα πλάνα Β, που προβλέπουν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος και προϋποθέτουν σε όλες τις αναλύσεις ένα haircut της τάξης του 55% στα ελληνικά ομόλογα. Είναι ένα μέγεθος που δεν το αντέχει ως γνωστόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα , που ακόμη και στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου, όπου προβλεπόταν ένα haircut της τάξης του 21% και πάλι δεν μπόρεσαν να το ακολουθήσουν. Τι σημαίνει αυτό ; Επανακεφαλαιοποίηση. Ακόμη και στην περίπτωση της συμφωνίας Alpha- Eurobank-Κατάρ, είναι πολύ αμφίβολο αν η συγχώνευση , εφόσον ολοκληρωθεί είναι επαρκής για να αντιμετωπισθούν τέτοια δεδομένα. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Εθνικής , που η περίπτωση χρεοκοπίας, μπορεί να την βρει με τη σημερινή έκθεση της στα ελληνικά ομόλογα και με το υπάρχον ύψος των επισφαλειών , που σε τέτοιο περιβάλλον , θα εκτοξευθούν εξαιτίας των «κόκκινων δανείων», που θα παρουσιασθούν ξαφνικά, αφού χιλιάδες δανειολήπτες θα αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ποσοτικά και χρονικά.
Η τρίτη παράμετρος , που σχετίζεται μάλιστα και την βιασύνη της διοίκησης της Εθνικής , να βρει επίπεδο συνεννόησης με διεθνείς ομίλους τύπου D.B, είναι αυτό που ανακοινώθηκε από την πλευρά Παπανδρέου- Βενιζέλου . Δηλαδή ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους είτε με τη μορφή εγγυήσεων, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή θα ακολουθείται από την απόκτηση κοινών μετοχών, με δικαίωμα λόγου και ψήφου , αντί των προνομιούχων που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Μερική ή ολική κρατικοποίηση, Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι Έλληνες τραπεζίτες, αφού με τον τρόπο αυτό χάνουν τον έλεγχο των κινήσεων και αυτός περνά στην διάθεση της κυβέρνησης και του κράτους, που θα αποφασίσουν ποια θα είναι η τύχη της τράπεζας.
Προσωπικοί συσχετισμοί
Το ενδιαφέρον του Διευθύνοντος της Εθνικής, Ταμβακάκη, έχει και μια επιπλέον παράμετρο, προσωπικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση που δεν κλείσει ένα «big deal» με ξένη τράπεζα, όπως η D.B ή η Τράπεζα Κύπρου,τότε αποτελεί μονόδρομο η συγχώνευση με την Πειραιώς και στην καλύτερη μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως ο κ. Ταμβακάκης θα πρέπει να μπεί στη διαδικασία ενός power game με τον Μ. Σάλλα, για τη διοίκηση του υπό συγχώνευση ομίλου, κάτι που δεν επιθυμεί καθόλου.. Μπροστά και σε αυτή την προοπτική , αναζητά την διέξοδο σε μια συγχώνευση από το εξωτερικό, που θα προηγηθεί και θα προκαταλάβει οποιαδήποτε εξέλιξη στο ελληνικό πεδίο.
Πηγή:newscode.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: