Με την 6η δόση μας "εκβιάζουν" μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όπου και η Ελλάδα μένει χωρίς ρευστό

17 09 2011

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να κριθεί η τύχη της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, όπως έκαναν σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. 

Αυτή η ανακοίνωση όμως εάν συνδυαστεί με τη δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη ότι η χώρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχει τη δυνατότητα να κινηθεί, δηλαδή έχουμε ρευστό μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, συνειδητοποιεί κανείς ότι σε περίπτωση που η τρόικα δεν εγκρίνει την έκτη δόση στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή στο παραπέντε, η χώρα τις επόμενες ημέρες μένει χωρίς ρευστό, άρα χρεοκοπεί.

Εκεί ακριβώς βασίζονται και οι ευρωπαίοι εταίροι μας και για αυτό το λόγο μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, λέγοντας πως για να μην γίνει πραγματικότητα αυτό το εφιαλτικό σενάριο, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να εκπληρωθούν οι όροι. Όπως σημείωε ο κ. Ρεν υπό τον όρο ότι η Ελλάδα πληροί όλους τους δημοσιονομικούς και άλλους όρους η εκταμίευση θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου και σημείωσε με νόημα “η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο”.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν δέχονται καμία αλλαγή στους στόχους για το έλλειμμα, ούτε για το 2011 ούτε για το 2012, ενώ έφθασαν και στο σημείο να δηλώσουν πως εάν δούμε πως με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν πιάνονται οι στόχοι, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα επιπλέον ώστε να μην υπάρξει καμία απόκλιση από το πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος αν και χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, έκανε γνωστή και την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει κι άλλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μετά τη συνεδρίαση δήλωσε πως αν δεν γίνουν όλα τώρα, αυτό που θα συμβεί θα είναι δραματικό.

Την ίδια ώρα χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα έρθουν τελικά τη Δευτέρα για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία και όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και του Ευάγγελου Βενιζέλου με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας αποτελεί άλλο ένα μέσο πίεσης στη χώρα μας. Επιπλέον η επικεφαλής του ΔΝΤ επιθυμεί την παρουσία του κ. Τόμσεν την Τρίτη, όπου θα γίνει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Έτσι παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ ο κ. Παπανδρέου θα γίνει και αποδέκτης παραπόνων για τις μεγάλες καθυστερήσεις. 

newsit.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: