Η παγίδα εάν βγούμε από το ευρώ

22 09 2011

Το νέο, εφιαλτικό σενάριο, που εκπόνησε για εμάς η Γερμανία και αναπαράγουν οι κερδοσκόποι και οι διεθνείς οίκοι ονομάζεται «χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς έξοδο από το ευρώ».

Και το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από κούρεμα του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζουμε να ζούμε με το… αγαπημένο νόμισμα της Ευρώπης αλλά επί της ουσίας η αξία του στην Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει. Και επειδή θα είμαστε μια ιδιαίτερα φθηνή χώρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, λένε, ότι θα φροντίσουν να παρέχουν κάποια ρευστότητα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων στα ξένα και ελληνικά χαρτοφυλάκια.

Ποια είναι η παγίδα

Η Ελλάδα θα σταματήσεις να παίρνει τα παχυλά δάνεια από την Ευρώπη και θα πρέπει να καλύψει μόνη τα ελλείμματά της και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ίσως και με ακόμα πιο σκληρούς όρους για να μην βγει από το ευρώ. Το τυράκι είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίζει να στηρίζεται σε κάποιο βαθμό από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τουλάχιστον στο σκέλος των εγγυήσεων ώστε να μην μπλοκάρουν οι καταθέσεις και η παροχή ρευστότητας.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Εάν η λύση αυτή συνδυαστεί με άγριο κούρεμα του χρέους και απαξίωση των ελληνικών ομολόγων τα προβλήματα θα είναι μεγάλα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τράπεζες ίσως να μην μπορούν να δανειστούν και θα μας δανείζουν ακριβότερα ή καθόλου! Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κλπ).

Η αγορά θα «στεγνώσει» από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν. Και όλοι θα περιμένουν, κατά ένα περίεργο τρόπο, είτε το κράτος να εισπράξει τους φόρους που χάνει ή τους δανειστές μας να βρουν κάποιο νέο σχέδιο να μας σώσουν.

Ποιοι το σχεδιάζουν

Οι πληροφορίες λένε ότι οι εμπνευστές του σχεδίου βρίσκονται στην Γερμανία και λειτουργούν σε στενή συνεργασίας με τους ειδικούς από την τρόικα Παραμένει όμως σε θεωρητική βάση ακόμα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει, ακόμα και ως ιδέα κοινωνικές αντιδράσεις ενώ θα δημιουργήσει και πανικό στην συμπεριφορά των καταθετών δεν είναι καθόλου τυχαίες οι εκτιμήσεις συμβούλων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα γενναιόδωρο «κούρεμα» του χρέους της, σε ποσοστό 50%-70%, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας


newsbeast.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: