Σε συναγερμό η Εθνικη Φρουρά – Φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

23 09 2011

Ο Τουρκος υπουργός ΄Ενέργειας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή βγαίνει το Πίρι Ρέίς για έρευνες. Ακόμη δεν είναι γνωστό που θα πλεύσει το ερευνητικό σκάφος αν και το πιθανότερο είναι σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων στη περιοχή που θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο η Τουρκία.

Και η Τουρκία μέσα σε έναν πανικό στον οποίο βρίσκεται δεν σταματά σε αυτό και πλέον όλοι φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο. Νωρίτερα δύο τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο, αλλά δεν παρενόχλησαν αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, πτήση CY346 προς Λονδίνο, που εκτελούσε δρομολόγιο στην ίδια περιοχή.

Ο Προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των ΚΑ, κ. Κυριάκου είπε, ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους των ΚΑ, είχε οπτική επαφή με τα τουρκικά μαχητικά, μετά από ειδοποίηση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια της πτήσης, όμως, δεν τέθηκε ποτέ σε οποιονδήποτε κίνδυνο. “Σχετικά με πληροφορίες ότι παρενοχλήθηκε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών στον κυπριακό εναέριο χώρο καθιστούμε σαφές ότι δεν παρενοχλήθηκε”, είπε ο κ. Κυριάκου.

Πρόσθεσε ότι “κατόπιν ειδοποίησης του πληρώματος του αεροσκάφους των ΚΑ από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι στον κυπριακό εναέριο χώρο πετούσαν και δυο άλλα αεροπλάνα, το πλήρωμα, είχε οπτική επαφή με δυο τουρκικά μαχητικά, ωστόσο δεν έγινε παρενόχληση ούτε η ασφάλεια της πτήσης τέθηκε σε κίνδυνο”.

Είναι προφανές ότι, οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο νεύρων με στόχο να μετρήσουν την υπομονή και τις αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Αυτή η νέα πρόσκληση έρχεται αμέσως μετά από την ναυτική άσκηση που πραγματοποίησε χθες το τουρκικό ναυτικό ανοικτά της Λεμεσού, κλείνοντας τον νοητό κύκλο γύρω από την Κύπρο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τουρκικές δυνάμεις έκαναν άσκηση στη συγκεκριμένη περιοχή θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν την ψυχολογία ενός “αποκλεισμού” της Μεγαλονήσου.

Μέσα από την ίδια λογική, τουρκικά ελικόπτερα με έδρα την Κερύνεια, παρενόχλησαν και το ελικόπτερο της εταιρείας που τροφοδοτεί την εξέδρα γεώτρησης στο οικόπεδο “Αφροδίτη”, χωρίς να συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά έχει λάβει αυξημένα μέτρα για όσο καιρό θα συνεχιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και ασκήσεις, με επάνδρωση των φυλακίων και μειώνοντας τις εξόδους των στρατιωτών. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στις μονάδες άμεσης επέμβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” τα τουρκικά μαχητικά πέραν των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου και των κανόνων του ΦΙΡ, χθες παραβίασαν επανειλημμένα και περιοχές δεσμευμένες από τις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Αποκορύφωμα της χθεσινής προκλητικής συμπεριφοράς της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ήταν η προκλητική πλέον και για τις ΗΠΑ, παρουσία τους στην πρωινή πτήση ελικοπτέρου της Νoble Εnergy, από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα γεώτρησης “Νoble Ηomer Ferrington”, όπως και στην πτήση επιστροφή της. Στην πτήση από το λιμάνι προς την πλατφόρμα, δύο τουρκικά πολεμικά ελικόπτερα σε πολύ χαμηλό ύψος – 3.000 ποδών περίπου εμφανίστηκαν στις πλευρές του αμερικανικού ελικοπτέρου και ακολούθησαν για 20 χιλιόμετρα περίπου την πορεία του προς την πλατφόρμα, πετώντας πλάι και κάτω από αυτό.

Το συμβάν έγινε πάνω από διεθνή ύδατα, ενώ τα τουρκικά ελικόπτερα απομακρύνθηκαν σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρων από την πλατφόρμα. Στο αμερικανικού νηολογίου ελικόπτερο, επέβαιναν διμελές πλήρωμα – Αμερικανός και Ισραηλίτης, όπως και πέντε επιβάτες αμερικανικής υπηκοότητας, αναφέρουν πληροφορίες οι πληροφορίες της εφημερίδας.

“Τα τουρκικά πλοία θα βρεθούν απέναντι από το οικόπεδο 12 όπου τα ισραηλινά και ελληνοκυπριακά σκάφη πραγματοποιούν έρευνες” αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ” και τονίζει ότι αυτό θα συμβεί “εάν η υφαλοκρηπίδα των δύο ακραίων σημείων της Κύπρου, του Ριζοκαρπασού και της Αμμόχωστου ληφθεί υπόψη ως 12 μίλια”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η “συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας αναγνωρίζει το δικαίωμα να γίνουν έρευνες σε απόσταση μέχρι 12 μιλίων από τα σύνορα (ακτές) της “ΤΔΒΚ”. Έτσι η Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας θα λάβει άδεια ερευνών στα ανοιχτά της “ΤΔΒΚ”, σε απόσταση 12 μιλίων.


newsit.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: