Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα

24 09 2011

Η Ελλάδα συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της κρίσης της, καθώς παρά τις τηλεδιασκέψεις, τις εξαγγελίες νέων οδυνηρών μέτρων και φυσικά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να παραμείνει πιστή στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα, επικρατεί χάος με φήμες και σενάρια για χρεοκοπία της χώρας.

Τα σενάρια αυτά και την έντονη φημολογία για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους και για χρεοκοπία της Ελλάδας, φούντωσε και η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε ο οποίος αναφέρθηκε σε πιθανές αλλαγές στους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε τι αλλαγές αναφέρεται και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μία τέτοια εξέλιξη.

Τέτοιου είδους δηλώσεις σε μία τόσο κρίσιμη οικονομική στιγμή, εντείνουν περισσότερο τις φημολογίες πως ίσως η Ελλάδα οδηγηθεί σε ένα είδος χρεοκοπίας, προκειμένου να απαλλαχθεί από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της. Φυσικά σε αυτό συμβάλλουν και οι συνεχόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης για επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος.

Επομένως, τα σενάρια τελικά για ύπαρξη σχεδίου Β της γερμανικής κυβέρνησης που προβλέπει κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και κεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μην υποστούν μεγαλύτερες ζημιές από 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Φυσικά το σχέδιο Β της Γερμανίας προβλέπει παραμονή της ευρωζώνης.

Μέσα φυσικά σε όλη αυτή τη σεναριολογία και την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, τα χρηματιστήρια του κόσμου προσπαθούν να αντισταθούν στις διευρυμένες απώλειες.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επίσημα διαψεύδει όλες τις πληροφορίες για χρεοκοπία σε οποιαδήποτε μορφή της για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί δανείζει τα περισσότερα χρήματα στη χώρα μας”,

Στην έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου, υπάρχει αισιοδοξία ότι το 90% και πλέον των δανειστών μας, θα αποδεχτούν ένα κούρεμα 20%. Για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να είναι ακόμα μεγαλύτερο το κούρεμα και να συμφωνήσει το 95% των δανειστών.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έφθασε στην Ουάσινγκτον και αναμένεται την Κυριακή να έχει την κρισιμότερη ίσως συνάντηση των τελευταίων ημέρων. Πρόκειται για τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι μία ιδιαιτέρως δυσάρεστη συνάντηση για τον κ. Βενιζέλο.

Και αυτό γιατί η κα Λαγκάρντ είχε ζητήσει με κατηγορηματικό τρόπο να ληφθούν μία σειρά από μέτρα μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση φυσικά να πέφτει έξω και σε αυτό το στόχο. Οπότε ο κ. Βενιζέλος θα κληθεί να απολογηθεί για την κυβερνητική απραξία των τελευταίων μηνών.

Εν τω μεταξύ σενάρια για την πτώχευση της Ελλάδας και μίας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης φουντώνουν ολοένα και περισσότερα.

το ΔΝΤ αλλά και στο υπ.Οικονομικών της ΗΠΑ εκφράζουν φόβους ότι θα ξεσπάσει διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και αποδίδουν έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στους Έλληνες ηγέτες


newsit.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: