Η Ελλάδα χάνει τα «μυαλά» της

27 09 2011

Στα αδιέξοδα, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στους νέους Έλληνες αλλά και την έντονη τάση μετανάστευσης, αναφέρεται η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L’ Echo» με τετρασέλιδο αφιέρωμά της.

Κάνει λόγο για μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, του Βελγίουσυμπεριλαμβανομένου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι νεαροί Έλληνες έχουν ως μόνη προοπτική στη χώρα τους την ανεργία και ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους.
Στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινότητα οργανώνεται και κάνει ό,τι μπορεί αλλά συχνά είναι αδύναμη, όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα.
Ο συντάκτης θέτει το ερώτημα εάν είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού νέου κύματος μετανάστευσης από την Ελλάδακαι αναφέρει ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει το φαινόμενο. «Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά δεν είναι μαζικό» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας κ. Κωνσταντίνος Παππάς.
Ο κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών επιβεβαιώνει ότι «ο Έλληνας έχει τη συνήθεια να αλλάζει χώρα, αλλά πλέον αυτό είναι μαζικό.
Βλέπουμε 10-12 άτομα να φθάνουν κάθε εβδομάδα, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε δουλειές».
Οι καλύτεροι όμως θα ανοίξουν πανιά παρατηρεί ο συντάκτης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών σημειώνει ότι «αυτό που είναι επικίνδυνο είναι ότι αυτή η αιμορραγία από τη χώρα αφορά τα “μυαλά”, αυτούς που έχουν κάνει τις καλύτερες σπουδές». «Έξι στους δέκα που μεταναστεύουν έχουν ένα βιογραφικό τεσσάρων σελίδων. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη χώρα», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.
Σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένο σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 40% των Ελλήνων θέλουν να δουλέψουν για μία μακρά περίοδο στο εξωτερικό. Ένα νούμερο που μπορεί πλέον να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω. 

newsbomb


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: