”Να τραβάς τα μαλλιά σου είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.

27 09 2011

Έμφραγμα στην Αθήνα από τις δηλώσεις και τις διαρροές δηλώσεων στη Βελγική εφημερίδα ”Den Morgen”.


Γιατί φέρεται να τις κάνει ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του.


”Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Αρκετά απογοητευτική.Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας.Εάν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή” φέρεται να δηλώνει μέλος της Ομάδας Δράσης.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες, που έρχονται κυρίως για να ενισχύσουν τη προσπάθεια συλλογής φόρων, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός στην Ελλάδα, αλλά οι εφοριακοί είτε τα ”παίρνουν” είτε δεν αδιαφορούν για τις εντολές των προισταμένων τους.

”Έχουν μεγάλη διακριτική ευχέρεια οι εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας.Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους” γράφει η ”Den Morgen”.


Ο κ. Ράϊχεμπαχ ισχυρίζεται πως θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να τελειώσει με επιτυχία την αποστολή του στην Ελλάδα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

”Και στην περίπτωση, όμως, αυτή η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις” φέρεται να λέει αποφασισμένος ο επικεφαλής ενός στρατού τεχνοκρατών που ενοχλείται με κουβέντες περί στρατού κατοχής.

Στην ”Den Morgen” πάντως ο Χορστ Ράιχενμπαχ δηλώνει αισιόδοξος πως θα τα καταφέρει, με τη λογική προφανώς ”πόσο χειρότερα από τον πάτο του βαρελιού”.
Έτσι εξηγείται και η εκτίμηση του ότι μέσα σε ένα χρόνο τα φορολογικά έσοδα θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.


newsit.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: