Νέο ριφιφί και με… αποδείξεις

28 09 2011

Φόρος «τιμωρίας» σε όσους δεν πιάσουν το πλαφόν

Επώδυνες αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη μείωση-σοκ του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ και το «μαχαίρι» δεκάδων φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει σήμερα ο νόμος (25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ) για να γλιτώσουν από την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% επί της διαφοράς. Και όλα αυτά τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του 2011, όπως αναφέρει το Έθνος.

Όσοι δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται ανάλογα με το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν με «πέναλτι» φόρου 10% πέρα από τον πρόσθετο φόρο έως και 700 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2011, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ έπρεπε με το ισχύον καθεστώς να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% αυτού, δηλαδή 7.500 ευρώ, εάν το ποσοστό ανέβει στο 40% τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ. 

Εάν δεν τα καταφέρει όμως και μαζέψει αποδείξεις, για παράδειγμα, 10.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 200 ευρώ, ενώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 900 ευρώ με την εφαρμογή του «κουτσουρεμένου» αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.

«Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις ανάλογα με τα εισοδήματά σου» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ δίνοντας μια πρόγευση των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά: 

«Αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις, αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000, όχι 5.000 ευρώ. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές». 

Για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011».

Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό αν δεν εφαρμόζεται κλιμακωτά θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, καθώς επιβάλλει στους πολίτες να μην αποταμιεύουν και να καταναλώνουν.
newsbeast


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s




%d bloggers like this: