Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τους δημοσίους υπαλλήλους

1 10 2011

Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί η εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο για την κυβέρνηση, αφού μετά από μήνες νεκρικής κυβερνητικής δράσης,
η τρόικα πλέον ζητά επιτακτικά λύση και επιμένει πως εάν δεν βρεθεί λύση με την εφεδρεία, τότε θα γίνουν απολύσεις από το δημόσιο.

Το ακανθώδες αυτό θέμα θα ξανατεθεί και πάλι σε διαπραγμάτευση στην συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και με τη συμμετοχή του Δημήτρη Ρέππα. Και κατόπιν την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου πιθανότατα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία ή έστω τις απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία προτάσσει το σχέδιο που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη, ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι, σύμφωνα με την περσινή απογραφή, πάνω από 43.000 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο. Ωστόσο, εάν δεν συμπληρωθούν 30.000 «έφεδροι», η κυβέρνηση εξετάζει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη αφορά όσους προσλήφθηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και η δεύτερη, την απόλυση μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων.

Ένα πράγμα έκαναν ξεκάθαρο οι αξιωματούχοι της τρόικας στον Ε. Βενιζέλο. Δεν θα δεχθούν καμία καθυστέρηση και για κανέναν λόγο. Ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως η εργασιακή εφεδρεία η μόνιμη επωδός είναι εσείς την προτείνατε, εσείς θα βρείτε και λύσεις στα προβλήματα.

Με λίγα λόγια η τρόικα στο αίτημα Βενιζέλου για παράταση ώστε να παρακαμφθούν τα νομικά κωλύματα η απάντηση ήταν όχι, είτε ενεργοποιείται η εφεδρεία και φεύγουν 30.000 εφέτος με αυτό το μέτρο, είτε απολύετε αντίστοιχο αριθμό ατόμων.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος να συμπληρωθεί το “μαγικό” νούμερο 30.000 τότε αυτοί που θα βρεθούν σε θέση κινδύνου άμεσης απόλυσης θα είναι οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα βρεθούν πλεονάζοντες. Από τη στιγμή που δεν κατέχουν οργανική θέση, η θέση τους είναι η πλέον επισφαλής στο Δημόσιο στις παρούσες συνθήκες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Τη διαφωνία τους με ενδεχόμενες απολύσεις, μέσω του καθεστώτος της εφεδρείας, εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

Ο Κώστας Γείτονας είπε, μεταξύ άλλων, «θα το θεωρούσα, ανθρωποθυσία. Δεν είμαι υπέρ των ανθρωποθυσιών και κανένας δεν είναι. Όμως από την άλλη μεριά, εδώ γίνεται μια προσπάθεια για να βγούμε πέρα, είμαστε στη μέση, θα βουλιάξουμε».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης ανέφερε: «Για μένα η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της Ελλάδας… Εγώ δεν βάζω την κόκκινη γραμμή στην απόλυση ή μη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζω την κόκκινη γραμμή στην ταχύτητα και στην αποφασιστικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου τόνισε ότι «οι άμεσες απολύσεις είναι απευκταίες, πιστεύω ότι είναι σενάριο για να μην πραγματοποιηθεί, πιστεύω ότι δεν θα πραγματοποιηθεί».newsit


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: