Η απώλεια ενός Δημοκράτη

3 10 2011

Ο Νίκος Θέμελης είναι μια μεγάλη απώλεια για τα γράμματα του τόπου -όσο μεγάλο κλισέ και αν ακούγεται το προφανές αυτής της φράσης. Κι αυτό όχι  λόγω της δεινότητας της πένας  του -καθώς αυτό είναι κάτι υποκειμενικό που αφορά στο προσωπικό γούστο του καθενός-όσο εξαιτίας της έμφυτης ευγένειας που χαρακτήριζε τον παλιό διανοούμενο, τον άνθρωπο που αγαπούσε τα γράμματα και που πάλευε για την εδραίωσή τους. 

Οργανικός διανοούμενος ο ίδιος -όπως πρόσταζε αυτός ο παλιός, καλός όρος του Φουκώ- αγωνιζόταν για μια Ελλάδα που πάλευε με την ιστορία και την ταυτότητά της, διέθετε ακόμη αξιακό υπόβαθρο και γνώριζε καλά ότι η πολιτιστική της περιουσία ήταν το μεγαλύτερο όπλο της απέναντι στη λαίλαπα των νέων καιρών.

Ο Θέμελης, αν και είχε περάσει από το κρίσιμο πόστο του πρωθυπουργικού συμβούλου, δεν ήταν από αυτούς που πιανόταν μανιακά από την εξουσία, ξεχνώντας το ρόλο του στο χώρο των γραμμάτων: το αντίθετο, προσπαθούσε να υπενθυμίζει όσο μπορεί στους πολιτικούς, τους οποίους συναγελαζόταν καθημερινά, ότι οφείλουν να διαθέτουν πνευματικό οπλοστάσιο και ότι αυτό συνιστά το βαθύτερο και ουσιαστικό τους χρέος.

Και αυτή, θαρρώ, είναι η μεγάλη, τεράστια κληρονομιά του Θέμελη: το ό,τι ακόμη διέσωζε την εικόνα του παλιού ανδρός της πολιτικής -όπως ακριβώς τον ήθελε ο Θουκυδίδης- που αξίωνε την καθημερινή απολογία απέναντι στο λαό της πόλης και μαχόταν για τη διαρκή διαφώτισή του.

Και φυσικά δεν ξεχνούσε να μας θυμίζει ακόμη και μέσα από το αφηγηματικό πλαίσιο των βιβλίων του ότι «Φιλοκαλούμεν τε γάρ τη πόλει μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν, άνευ μαλακίας» ή με άλλα λόγια ότι η πολιτική συνορεύει αναγκαστικά με τα γράμματα και την τέχνη -κι ότι αυτό είναι το πραγματικό, μεγάλο στοίχημα της Δημοκρατίας.


protothema.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: