Μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε η φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκε στο Σύνταγμα

6 10 2011

  Μήνυση στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατέθεσε η φωτορεπόρτερ, Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο λαιμό.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
 Από τη ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και δείχνει τις συνθήκες τραυματισμού της φωτορεπόρτερ και την βίαιη απώθηση άλλων φωτογράφων και δημοσιογράφων.
 Στο θέμα του τραυματισμού δύο γυναικών φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα από αστυνομικούς των ΜΑΤ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
 Όπως είπε «η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει».
 Ο κ. Παπουτσής δεν σχολίασε την εντολή που δόθηκε από το επιτελείο να «καθαριστεί» το Σύνταγμα και από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
 Αντίθετα ο κ. Παπουτσής περιορίστηκε να δηλώσει: «οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού.
“Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την Αστυνομία. Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα.”
 Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον κ. Παπουτσή, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη διατήρηση της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας.
 «Σε κάθε περίπτωση περιστατικά βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν χθες, από μεμονωμένους άνδρες των ΜΑΤ, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού και ξένου τύπου είναι καταδικαστέα» κατέληξε.
 Την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας διοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στην Καισαριανή -την «έδρα» των ΜΑΤ» – ημερίδα με τίτλο «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
 Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο Ομοσπονδίες (για την εκδήλωση, όχι για τα γεγονότα του Συντάγματος), αναφέρεται μεταξύ άλλων:
 «Είναι σαφές ότι η Αστυνομία ανήκει στον ελληνικό λαό, προορισμένη να προστατεύει τον πολίτη, την περιουσία του και ταυτόχρονα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύει αυτά όταν απειλούνται από μεμονωμένες ή οργανωμένες συμπεριφορές.
 “Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας, η στελέχωση της, η εκπαίδευση των εργαζομένων σ’ αυτήν δεν είναι αυτή του οργάνου της βίαιης καταστολής σε βάρος πολιτών που κινητοποιούνται και εκφράζουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις εκάστοτε εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων.”


in.gr

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: