«Καλύτερα να μασάς»

10 10 2011

Αυτόν τον τίτλο προτείνω για την εκπομπή που ατυχώςτιτλοφορείται «Μίλα» στο Star και στην οποία η Τατιάνα Στεφανίδου και τέσσερις συμπαρουσιάστριές της έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο της διάσωσης και της ψυχαγωγίας του γυναικείου φύλου. Ενδεχομένως για τις εν λόγω κυρίες, οι οποίες μοιάζουν να έχουν άπλετο χρόνο διαθέσιμο, να ήταν χρήσιμο να αναζητήσουν το βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Το Δεύτερο Φύλο» (Le Deuxieme Sexe). Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θεωρείται ως «η βίβλος του φεμινισμού», δίνει αναλυτικά και διεξοδικά μια ριζοσπαστική ερμηνεία στο τι είναι γυναίκα, ενώ παράλληλα διατυπώνεται και ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα της Μποβουάρ: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι». Παρακολουθώντας την εκπομπή «Μίλα» πάντως, και γυναίκα να γεννήθηκες, και γυναίκα να έγινες, κινδυνεύεις να το ξεχάσεις.

Γιατί για να ταυτιστείς με τις παρουσιάστριες του «Μίλα» θα πρέπει να έχεις μετατοπίσει το κέντρο βάρους της ζωής σου σε κάποια πίστα, κάτω από μια κάσκα κομμωτηρίου ή απέναντι από τον καθρέφτη σου. Θα πρέπει να θεωρήσεις απειλή τη γειτόνισσα που θα ταράξει τη γαλήνη της συζυγικής εστίας σου και όχι την απώλεια της θέσης εργασίας σου. Ή θα πρέπει να αιτιολογήσεις ενώπιον χιλιάδων τηλεθεατών την πολύμηνη αποχή σου από το σεξ και όχι την αγωνία σου για την επιβίωση ή για την ανατροφή των παιδιών σου.Η τηλεόραση την οποία κάνει πλέον η κυρία Στεφανίδου και η παρέα της είναι, εκτός από απροσανατολιστική, και προσβλητική.

Οταν απευθύνεσαι σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σοβαρά, θα πρέπει αν θες να είσαι συνομιλητής τους να τα σεβαστείς και όχι να τα προσπεράσεις με το προπέτασμα της δήθεν ψυχαγωγίας και του τηλεοπτικού ξεσκάσματος. Η καλή τηλεόραση ανοίγει διάλογο, δίνει διέξοδο και διευρύνει ορίζοντες, λειτουργεί αποκαλυπτικά. Η κακή τηλεόραση χασκογελά, σε προσπερνά και σε οδηγεί σε μονοπάτια ανοησίας με επιχείρημα την «άλλη πλευρά» της ζωής.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυρία Στεφανίδου και η παρέα της στην περίπτωση που όντως έχουν διαβάσει τα έργα της Σιμόν ντε Μποβουάρ και αποπειραθούν να δανειστούν μια φράση της: «Μια γυναίκα νιώθει πως γέρασε από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν». Αυτό άλλωστε είναι το πιο επιτυχημένο τηλεοπτικό bottox εν Ελλάδι…

ΒΗΜΑ


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: