Αγώνας δρόμου για το κούρεμα του χρέους

13 10 2011

Σειρά επαφών σε διεθνές επίπεδο θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σε μια ύστατη προσπάθεια να φανεί ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ερήμην της.Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συνομίλησε το βράδυ της Τρίτης, ενώ σήμερα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος και εντολοδόχο πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «με κάθε τρόπο για να ελαφρύνει το χρέος».Με το που διέρρευσε η είδηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30 – 40% το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο κατά 5 μονάδες.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το χρέος σε συνθήκες μεγάλων δυσκολιών γιατί, όπως είπε, «είναι μεγάλη και η διαπραγμάτευση».
«Η νευρικότητα που επικρατεί, προκαλεί ανασφάλεια και ένα ασταθές τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια οικονομία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου και η Σύνοδος των G – 20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στο πρόβλημα του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, τόνισε ότι ασπίδα σε αυτή την ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου την οποία χαρακτήρισε «ισχυρό κεκτημένο».
Το τοπίο πάντως, των διαπραγματεύσεων του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό παραμένει θολό και δεν είναι σαφές αν υπάρχει σχέδιο βάσει του οποίου κινείται.
Εκτός από τη δύσκολη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό όμως, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και το ανοιχτό μέτωπο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου όλο και περισσότεροι βουλευτές παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς των Παπανδρέου και Βενιζέλου αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο να μείνουν εκτός Βουλής.
newsbomb.gr

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: