Ώρα μηδέν για την Ευρωζώνη

16 10 2011

Σε οκτώ ημέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν λύση στην κρίση χρέους

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες οκτώ ημέρες για την Ευρωζώνη, καθώς οι ηγέτες της θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσες και αποφασιστικές λύσης στο θέμα της κρίσης χρέους και του ελληνικού χρέους, στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από τις νέες πιέσεις που δέχτηκαν τόσο από το G20 όσο και από την Ουάσινγκτον.

Με κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες, και άμεσες λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφερόταν στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου επεσήμαναν ότι «προσβλέπουμε σε γρηγορότερους ρυθμούς, ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του EFSF και να μην εξαπλωθεί η κρίση».

Πάντως, την βεβαιότητα ότι θα λυθεί η κρίση χρέους της Ελλάδας παρείχε σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι οι βασικές αρχές του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, θα συμφωνηθούν, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 παρείχαν δεσμεύσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, σε περίπτωση που χρειαστεί να δανείσουν. Ωστόσο, η κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ υπογράμμισε ότι οι μη δεσμευμένοι πόροι του Ταμείου είναι επαρκείς.

Πηγή: 24h


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: