Τέλος εποχής στη Λιβύη: Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι μετά τη σύλληψή του

20 10 2011


Ο ανατραπείς Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη σύλληψή του κοντά στη Σύρτη. Στη γενέτειρά του οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.


Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι πέθανε από τα τραύματα που υπέστη μετά τη σύλληψή του κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, της Σύρτης,  αναφέρει το Reuters
Σε προηγούμενο τηλεγράφημα αναφερόταν ότι  μεταβατική Κυβέρνηση κατάφερε να συλλάβει τον πρώην ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι σύμφωνα με ισχυρισμούς ενός από τους διοικητές της που έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τη γενέτηρά του Συρτή. Μάλιστα υπάρχουν έντονες φήμες ότι υπέκυψε στα τραύματά του.
Σύμφωνα με το Reuters ο Μουαμάρ Καντάφι συνελήφθη κοντά στη Συρτή σήμερα τα ξημερώματα όταν προσπάθησε να διαφύγει με ένα κομβόι μετά από επίθεση πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον Καντάφι συνελήφθη ο εξάδελφός του Αχμέντ Ιμπραίμ.
“Τον έχουμε συλλάβει. Είναι τραυματισμένος και στα δύο του πόδια” αναφέρει ο Αμπντέλ Ματζίντ στο Reuters και προσθέτει ” Τον μεταφέραμε με ασθενοφόρο”.
Σύμφωνα με το BBC ένας στρατιώτης ο οποίος υποστηρίζει ότι συνέλαβε τον Λίβυο συνταγματάρχη είπε στο βρετανικό πρακτορείο ότι τη στιγμή της σύλληψης ο Καντάφι φώναξε “Μην πυροβολείς!”

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μεταδίδει τις δηλώσεις έτερου αξιωματούχου του λιβυκού ΕΜΣ, του Μοχάμεντ Λέιτχ  ο οποίος ανέφερε ότι ο Καντάφι συνελήφθη στη Σύρτη και «είναι σοβαρά τραυματισμένος», αλλά “ακόμη αναπνέει”.
Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στη Λιβύη Caroline Hawley αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί  η σύλληψή του ωστόσο χιλιάδες κόσμου έχει ξεχυθεί στη Τρίπολη και γιορτάζει φωνάζοντας “Ο θεός είναι μεγάλος, συνελήφθη ο Κανταφί”
Πηγές του CNN αναφέρουν ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο κρατούσε ήδη τον Καντάφι, αλλά ανέμενε την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, ώστε να προβεί και στην επίσημη πια ανακοίνωση περί σύλληψής του.
Μέχρι στιγμής, εκτός από εκπροσώπους της λιβυκής μεταβατικής ηγεσίας δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης.
Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι το πτώμα του Μουαμάρ Καντάφι μεταφέρεται στη Σύρτη. Η πληροφορία πως είναι νεκρός δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλήφθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς και οι τελευταίες θέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στη γενέτειρα πόλη του, Σύρτη.
“Η Σύρτη απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Τώρα καταδιώκουμε τους μαχητές του που επιχειρούν να διαφύγουν” δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο στρατηγός Γιουνούς αλ Αμπντάλι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Η κατάληψη της Σύρτης επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο αξιωματικό των στρατιωτικών δυνάμεων του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (NTC).
Ανταποκριτής του BBC στα περίχωρα της Σύρτης -περίπου 360 χλμ ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας- δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει άμεσα την πτώση της πόλης, μεταδίδοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη.
Η Σύρτη ήταν το μόνο “κανταφικό” οχυρό το οποίο δεν “έπεφτε” ενώ βρισκόταν σε στενή πολιορκία από τους αντάρτες μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης. Η τελική μάχη που οδήγησε στη νίκη των ανταρτών διήρκεσε 90 λεπτά.
phgh:news247


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: