”Σήμερα η Ελλάδα παίρνει την 6η δόση – Οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν καταστροφικά σήματα”

21 10 2011

Για τη χώρα μας ο επικεφαλής του Eurogroup προανήγγειλε πως σε λίγες ώρες θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ο επικεφαλής του Eurogroup αμέσως μετά την Ελλάδα ξεκίνησε τον ”πλάγιο” εξάψαλμο του κατά των Μέρκελ Σαρκοζί.

Μέσα σε τρεις προτάσεις του επέλεξε να επαναλάβει δύο φορές τον επιθετικό προσδιορισμό ”καταστροφικός” : ”Οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν καταστροφικά σήματα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός για την Ευρώπη. Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά”.

”Θα ήταν προτιμότερο να μην πραγματοποιούσαμε δύο Συνόδους Κορυφής αλλά να λαμβάναμε τις αποφάσεις σε μια, εκείνη της Κυριακής” δήλωσε επίσης σύμφωνα με το Reuters.

Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Ο Όλι Ρεν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν τόνισε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί ισχυρή και βιώσιμη λύση και επεσήμανε πως βούληση της Γαλλίας είναι να δώσει απαντήσεις που θα σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη. «Επιθυμία μας είναι να οχυρωθούμε από τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης», τόνισε ο Φ. Μπαρουέν, ο οποίος επεσήμανε ότι σκοπός είναι να καταλήξει το Εurogroup σε μια πρόταση που θα είναι αποδεκτή από τους ηγέτες.

Σόιμπλε : ”Σοβαρή η κατάσταση – Αναλάβετε τις ευθύνες σας”


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε σήμερα “σοβαρή” την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφερόμενος στην κρίση χρέους και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν “τις ευθύνες” τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, λαμβάνοντας αποφάσεις.

“Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας”, δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στις συνόδους κορυφής με τους ομολόγους του και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.

“Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες”, στη Γαλλία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Πάντως ο γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την “ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου” για τα μέτρα. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία”, επεσήμανε.

Πάντως, η Γερμανία δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άδεια τραπεζικής δραστηριότητας και πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Βερολίνο δεν συμφωνεί με αυτό το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. “Δεν τίθεται θέμα” πρότασης αυτού του σχεδίου, δήλωσε.


newsit


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: