Η νέα πρόταση των τραπεζών για το χρέος της Ελλάδας

27 10 2011

Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες-πιστώτριες της Ελλάδας χθες Τρίτη υπέβαλαν νέα πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί αυτές τις τράπεζες.

Τη «νέα πρόταση διατύπωσε ο κ. Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του IIF, εξ ονόματος των ιδιωτών πιστωτών, στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών», ανέφερε εγγράφως σήμερα στην Ουάσινγκτον εκπρόσωπος του IIF. «Η προσφορά έγκειτο στην ανταλλαγή χρέους σε εθελοντική βάση, ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν μπορώ να επεκταθώ σε λεπτομέρειες».

Την 21η Ιουλίου, το IIF είχε υποβάλει μια πρώτη προσφορά, με στόχο να μειωθεί το ύψος του κεφαλαίου του χρέους και των τόκων του που η Ελλάδα οφείλει σε συνδυασμό με μια επιμήκυνση της ωρίμανσης μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το IIF, έτσι θα σημειωνόταν απομείωση κατά 21% της ονομαστικής αξίας των ληγόντων κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Αυτή η προσφορά δεν υλοποιήθηκε, εντούτοις, ποτέ. Ευρωπαϊκά κράτη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, αναζήτησαν μια δραστικότερη λύση για την Ελλάδα.

Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πιστώτριες τράπεζες να μην αξιώσουν παρά το ήμισυ της αξίας των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή ένα ποσό που φθάνει περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.


newsit.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: