Κρίσιμο παρασκήνιο για το ύψος του κουρέματος

27 10 2011

Μετά την ακύρωση του Ecofin και του Eurogroup της Τετάρτης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το ακριβές ποσοστό απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν στο επιθυμητό ύψος της με αναφορά στο επίπεδο που πρέπει να έχει το ελληνικό χρέος το 2020.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις κλιμακώνονται στις Βρυξέλλες και οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες κάνουν λόγο για κούρεμα από 50% ως 60%.
Κούρεμα 60% άλλωστε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποδεικνύει και η απόρρητη γερμανική έκθεση  που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη από τον επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.
Οι ηγεσίες «ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» ανέφερε ένας από αυτούς.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-ΚΛοντ Γιούνκερ ανέφερε την Τρίτη πως χρειάζεται απομείωση της τάξης του 50%: «Δεν μπορώ να δώσω ακόμη ακριβές ποσοστό, αλλά η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνει σημαντικότερη, περίπου στο 50%» ανέφερε μιλώντας στη Ζυρίχη.
newsbomb.gr


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: