Τι φέρνει η νέα συμφωνία για το χρέος

28 10 2011

Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

Σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, που πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011, συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που υιοθέτησαν. 

Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία που αποβλέπει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%. 

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε επίπεδο προϋπολογισμού το κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαινει ότι η χρηματοδότηση των εσωτερικών αναγκών -δηλαδή η καταβολή μισθών και συντάξεων, η χρηματοδότηση των ταμείων και του συστήματος υγείας- θα γίνεται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που συνεπάγεται ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία με πίεση στους μισθούς.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένο ότι το κούρεμα θα αφήσει τρύπα έως και 11 δισ. ευρώ, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας άρα και των εσόδων τους, αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για κούρεμα και των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα προοιωνίζεται ούτως ή άλλως λιτότητα διαρκείας, με πίεση σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, καθώς συναρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή από τη δυνατότητα του κράτους να εισπράττει, εφεξής, περισσότερα απ’ όσα ξοδεύει.
newsbeast


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: