Δείξε μου το Facebook σου, να σου πως αν προσλαμβάνεσαι

29 10 2011

Δημόσιες συζητήσεις, φωτογραφίες, απόψεις, δραστηριότητες κάθε είδους στο Facebook, το Twitter και σε blogs αποτελούν ένα ανοιχτό διαδικτυακό προφίλ του υποψηφίου, διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι πληροφορίες αξιοποιούνται εκτενώς από τους εργοδότες και, όπως όλα στη μάχη των προσλήψεων, μπορεί να βοηθήσουν έναν υποψήφιο να ξεχωρίσει ή να τον «κάψουν». 


Όπως αναφέρει σήμερα «Το Βήμα», αυτό που φοβούνται οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, είναι το ενδεχόμενο οι μελλοντικοί εργοδότες, ως άλλοι χάκερ, να συλλέγουν απόρρητα προσωπικά δεδομένα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο παράνομο, αλλά και περιττό, καθώς η δημόσια και ορατή σε όλους δραστηριότητα των χρηστών του Διαδικτύου αρκεί για να δώσει πλήθος πληροφοριών. 

Σε μερικές περιπτώσεις το ενδιαφέρον των εργοδοτών δεν περιορίζεται στη δημόσια δραστηριότητα του υποψηφίου. 
Μια υποψήφια διηγείται πως τον περασμένο μήνα είδε μία αγγελία που ζητούσε υπάλληλο «με δικό του λάπτοπ και περισσότερους από 1.000 φίλους στο Facebook»! 

Λίγες ημέρες αργότερα κατά της διάρκεια συνέντευξης εργασίας ο εκπρόσωπος άλλης εταιρίας δεν περιορίστηκε στον αριθμό των φίλων της, αλλά ρώτησε και αν αυτοί πήγαιναν σε… ιδιωτικά σχολεία. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή: «Επειδή η θέση ήταν για ασφαλιστικό πράκτορα, η εταιρία έψαχνε άτομο με ευκατάστατους φίλους που να μπορούν να γίνουν πελάτες».


newsbeast


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: