Γλυκά, τηγανητές πατάτες, μακαρόνια! Τι συμβαίνει και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε;

31 10 2011

Τηγανητές πατάτες… Γλυκά… Είναι φορές που θα ήθελες να πεις το μεγάλο ΟΧΙ! Είναι όμως αδύνατο… γιατί να μην μπορείς να αντισταθείς στις τηγανητές πατάτες; Τι είναι εκείνο που σε οδηγεί με τα μάτια κλειστά στο ψυγείο για κάποιο γλυκό; Πώς γίνεται να σκέφτεσαι συνέχεια πότε θα απολαύσεις την επόμενη μακαρονάδα; 

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει την εξήγηση. Έτσι, για να μην αισθάνεσαι μειονεκτικά, αλλά και να γνωρίζεις τον “μηχανισμό” του μυαλού, που θα σε βοηθήσει να πεις το ΟΧΙ στις λάθος τροφές…


ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς;  Οι υδατάνθρακες, δηλαδή η βάση κάθε μακαρονάδας, είναι οι φύλακες της ηρεμίας και της καλής σου διάθεσης. Όλα καλά ως εδώ! Αν όμως δεν συνδυάζεις υδατάνθρακες με πρωτεΐνες – δηλαδή κρέας, αυγό κτλ – τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα ανέβαιναν και θα έπεφταν αστραπιαία. Τι σημαίνει αυτό; Πώς πολύ σύντομα θα νιώσεις και πάλι την ανάγκη-λιγούρα για μακαρόνια. 

Τι μπορείς να κάνεις; Φρόντισε μαζί με τα ζυμαρικά να καταναλώσεις κρέας (κατά προτίμηση λευκό) το οποίο έχει την τάση να δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και να ενεργοποιεί πιο γρήγορα τη λεπτίνη.

ΓΛΥΚΑ

Οι αιτίες που δεν μπορείς να πεις όχι στο γλυκό είναι τρεις:

– Η απάντηση του οργανισμού στην κούραση, το στρες και την κακή διατροφή. “Με τη παροχή γλυκού στον οργανισμό,καλύπτεται το ορθό ποσό έκκρισης σεροτονίνης και L-ντοπαμίνης, οι οποίες δρούν ηρεμιστικώς και επίσης προσφέρουν ένα γενικό αίσθημα ευφορίας” εξηγεί ο διαιτολόγος. 

– Επειδή το μυαλό θυμάται…  Το γλυκό στην παιδική ηλικία του κάθε ανθρώπου αποτελούσε μέσο επιβράβευσης. “Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον έχοντας μεγαλώσει, σε μία φάση χαλάρωσης, θέλεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για ότι πέτυχες μέσα στην μέρα με ένα γλυκό”

– Ένας εθισμός, κληρονομικός! “Η επιθυμία για κατανάλωση γλυκών οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα, οι γονείς κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τότε το παιδί θα εμφανίσει τη συγκεκριμένη τάση” αναφέρει ο Νικόλαος Κριαράς. 

Τι μπορείς να κάνεις; Δεν είναι κακό να τρως ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας (25 γρ. συστήνει ο διαιτολόγος), ακόμη και καθημερινά. Μόνο όμως η σοκολάτα – σε λογικές βέβαια ποσότητες – κι όχι όλα τα γλυκά θα σε βοηθήσει να “ξεγελάσεις” το μυαλό σου.

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς; Η ακαταμάχητη έλξη στα λιπαρά φαγητά, όπως οι τηγανητές πατάτες, οφείλεται σε χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλό σου κάθε φορά που τα δοκιμάζεις. Οι ουσίες αυτές μπορούν να συγκριθούν ακόμη και με τον εθισμό που προκαλούν τα ναρκωτικά. 

Η πατάτα δεν είναι απαγορευμένη. “Είναι η διαδικασία του τηγανίσματος που δεν αποτελεί σπουδαία ιδέα! Έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του σωματικού λίπους διότι καταστρέφει το μέσο ψησίματος τους, το λάδι” εξηγεί ο κ. Κριαράς. 
Τι μπορείς να κάνεις; Για να διώξεις την επιθυμία για πατάτες καλό θα ήταν να επιλέξεις κάποια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Για παράδειγμα ένα σουβλάκι κοτόπουλο ή γαλοπούλα ψητή. Αν πάλι είσαι έξω δοκίμασε αντί για πατάτες να παραγγείλεις μια πίτα από σουβλάκι αλάδωτη και ξεροψημένη.

tlife.gr

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: