Στον εισαγγελέα 18 νεφροπαθείς για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

31 10 2011

Κύκλωμα το οποίο υπερχρέωνε το ΙΚΑ Ηρακλείου για τη μεταφορά νεφροπαθών, υποστηρίζει ότι αποκάλυψε η διοίκηση του Ιδρύματος, κάνοντας λόγο για ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.


Η απάτη όπως αναφέρει το flashnews.gr αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου του 2009 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το ίδρυμα έχει ζημιωθεί κατά 204.000 ευρώ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το ΣΔΟΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες από πλευράς της κεντρικής διοίκησης και του ΣΔΟΕ μετά τις καταγγελίες που έγιναν για τη δράση συγκεκριμένου κυκλώματος.

Η πρώτη φάση της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και κατά τη διάρκεια της προέκυψε εμπλοκή 18 ασφαλισμένων νεφροπαθών. 

Για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος και έγινε διασταύρωση των ημερήσιων αποδείξεων των ταμειακών μηχανών των ταξί, σε συνδυασμό με τις μηνιαίες καρτέλες προγραμμάτων αιμοκάθαρσης δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων.

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων για όλες τις περιπτώσεις απόδοσης δαπανών είναι πλέον πάγια ώστε να πατάσσεται κάθε είδους διαφθορά και να αποδίδονται οι ευθύνες με απόλυτο τρόπο».

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ήρθαν στο φως κραυγαλέες περιπτώσεις υποτιθέμενης μεταφοράς νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, που κίνησαν τις υποψίες των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Για παράδειγμα είχε αποκαλυφθεί περίπτωση νεφροπαθούς, ο οποίος εμφανιζόταν να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση μεταμεσονύκτιες ώρες ενώ σε άλλη περίπτωση νεφροπαθής εμφανιζόταν να κάνει αιμοκάθαρση ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ακόμα ελέγχθηκαν περιπτώσεις νεφροπαθών που ενώ διαμένουν μόνιμα εντός πόλης, εμφανίζονταν να κατοικούν σε χωριά προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν και να εισπράξουν τα έξοδα μετακίνησης.

Κατά περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι, όπως είχε επισημανθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες: της απάτης σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και άμεσης συνέργειας στην προαναφερόμενη κατηγορία, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της άμεσης συνέργειας στο συγκεκριμένο αδίκημα. 


newsit


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: